Skip to main content

Dit jaar staat World Sight Day in het teken van wereldwijde aandacht voor het belang van oogzorg. We roepen op om oogzorg toegankelijk, inclusief en betaalbaar te maken.

VISION 2020 Netherlands focust dit jaar samen met Amsterdam UMC – Low Vision Research en het Tilganga Institute of Ophthalmology in Nepal op toegankelijkheid van oogzorg voor kinderen, niet alleen in Nepal, maar wereldwijd. Er zijn naar schatting 14 miljoen blinde kinderen wereldwijd en de opkomst van myopie door gebruik van tablets, smartphones en weinig buitenspelen baart grote zorg. In Nepal zijn er ca. 150.000 kinderen met een visuele beperking. Niet alleen toegankelijkheid van oogzorg is reden tot zorg, maar mede door sociaal economische omstandigheden, ook de toegankelijkheid tot gezondheidszorg in het algemeen.

Preventie van blindheid en slechtziendheid bij kinderen verdient ook aandacht vanwege de impact op hun dagelijks leven. In Nepal gaan slechts 3.000 blinde kinderen naar school. De maatschappelijke participatie van de kinderen die niet naar school gaan, staat op het spel, nu en in de toekomst.

De voorzitter van VISION 2020 Netherlands, Ruth van Nispen, is in september en oktober op bezoek bij het Tilganga Institute of Ophthalmology waar de studie van oogarts Srijana Adhikari plaatsvindt. We onderzoeken in hoeverre kinderen met een visuele beperking participeren in de maatschappij en kijken naar hun fysieke activiteit en slaappatroon, vergeleken met kinderen die goed zien.

Wilt u bijdragen aan de Nepal Childhood Visual Impairment Study? Dat kan! Wij hopen daarnaast van harte dat u ons steunt bij het genereren van aandacht voor het voorkomen van visuele beperkingen bij kinderen en de impact ervan op hun leven.