Skip to main content

Vision2020 Netherlands heeft een aantal tips opgesteld voor het behouden van gezonde ogen.

Gezonde voeding
Eet dagelijks verse groenten en fruit en eet regelmatig vette vis. Een gezond dieet helpt veelvoorkomende oogaandoeningen tegen te gaan.

Niet roken
Roken zorgt voor het versneld verouderen van de ogen. Zo kan er eerder staar ontstaan. Vermijd het roken of stop ermee om schade aan de ogen te voorkomen.

Geen contactlenzen bij het slapen
Slapen met contactlenzen (uitgezonderd permanent wear contactlenzen) kan er voor zorgen dat het hoornvlies ’s nachts te weinig zuurstof krijgt. Dit leidt tot droge ogen die rood, dik en pijnlijk kunnen zijn. In het ergste geval kan permanente schade optreden. Draag dus geen contactlenzen als je gaat slapen en laat contactlenzen regelmatig controleren.

Raadpleeg een optometrist of huisarts als rechte lijnen plots krom komen te staan
Een plotse verandering in het zicht kan een teken zijn van een oogaandoening. Neem contact op met de huisarts of ga direct naar de optometrist om tijdig hulp te krijgen. Daarnaast is het verstandig om boven de 65 jaar de ogen iedere twee tot drie jaar te laten controleren. Met name bij suikerziekte of als oogziekten in de familie voorkomen.

Beperk schermtijd
Laat kinderen niet langdurig naar een beeldscherm kijken. Dit kan bijziendheid veroorzaken. Een handige vuistregel is om na 20 minuten beeldschermwerk 20 seconden niet naar het scherm te kijken. Laat kinderen het liefst twee uur per dag buitenspelen.

Laserpennen
Sommige laserpennen kunnen tot permanente schade in het oog leiden. Kijk nooit in een laserpen en gebruik deze ook niet als speelgoed.

Spoel direct de ogen bij contact met een bijtende stof
Spoel direct je oog onder de kraan als er een bijtende stof in is gekomen. Bijtende stoffen die het oog kunnen beschadigen zijn onder andere loog, kalk chloor (in bleekmiddel) en zuren (zoals zoutzuur).

Draag een beschermbril
Bij vuurwerk afsteken (ook als toeschouwer), klussen in en rondom de woning en lassen kunnen onder andere splinters en kleine fragmenten de ogen beschadigen. Het is daarom aanbevolen een beschermbril te dragen. Draag ook een beschermbril bij sporten als squash, paintball en skiën. De ballen die worden gebruikt bij squash en paintball zijn klein genoeg om in het oog terecht te komen.