Skip to main content

Dit jaar is €77 miljoen aan vuurwerk besteed. Maar het aantal ongelukken bereikte ook een recordhoogte: 1300 slachtoffers waaronder 2 doden en tientallen zwaargewonden, meer slachtoffers op eerste hulp waaronder veel kinderen, oorlogstoestanden in vele steden en dorpen, meer incidenten waarbij politie en brandweer werden bekogeld met stenen en vuurwerk, teminste €15 miljoen schade, waaronder een afgebrande historische molen. En dat alles om een ’traditie’ in stand te houden.
Burgemeester Bruls van Nijmegen (CDA) zei heel terecht in Nieuwsuur: “Als we weten dat een evenement zoveel inzet van politie en brandweer vereist en tot zo veel schade leidt, dan is er geen enkele burgemeester die daar een vergunning voor afgeeft.” Nieuwsuur 2 januari 2020

Het is hoog tijd dat dit kabinet haar verantwoordelijkheid neemt en het afsteken van consumentenvuurwerk geheel verbiedt. De bevolking is het ondertussen meer dan zat. Peilingen laten zien dat op dit moment meer dan 69% van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is. Het aantal ondertekenaars van het Nationaal Vuurweerkmanifest en de online petitie is direct na de jaarwiseling met 50.000 gestegen to meer dan 250.000, op 17 januari waren het er al meer dan 650.000!

27-01-2020 – Trouw: “vuurwerkverbod werkt alleen als je al het vuurwerk verbiedt.”

10-01-2020 – AD: “Deze VVD’er strijdt al jaren voor vuurwerkverbod”

11-01-2020 – Persbericht NOG: “Oogletsel door vuurwerk bij 168 mensen”

NOS.nl: Vuurwerkgewonden in Den Bosch zwaar verminkt; oog kwijt en botbreuken

NOS.nl: Politie vraagt (weer) om vuurwerkverbod, maar coalitie ziet er geen heil in

NOS.nl: Verdubbeling aantal slachtoffers Oogziekenhuis R’dam: ‘een horrornacht’

NOS.nl: Meer vuurwerkslachtoffers rond jaarwisseling dan vorig jaar

Veiligheid.nl: Wederom veel ernstige vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling

NOS.nl: Remkes wil handhaafbaar vuurwerkverbod

NOS.nl: Rouwstoet bekogeld met vuurwerk


Laat een reactie achter